کارت گرافیک یکی از اجزای اصلی هر سیستمی است و به کارگیری یک کارت گرافیک مناسب میتواند قدرت پردازشی سیستم را به صورت چشمگیری افزایش دهد؛ اما قیمت بالای این محصولات باعث شده است که بسیاری از افراد به گرافیکهای دست دوم روی بیاورند. در این میان کار گرافیک ماین شده به عنوان یکی از رایجترین محصولات دست دوم با قیمت نسبتا پایینی در دسترس هستند که باعث تمایل برخی از افراد و ترس برخی دیگر شده است. به همین دلیل در این نوشته به بررسی کارت گرافیک ماین شده میپردازیم و تفاوت آن را با سایر محصولات بررسی خواهیم کرد و در نهایت روشهای تشخیص آن را با شما در میان خواهیم گذاشت.
کارت گرافیک ماین شده یعنی چی؟
کارت گرافیک ماین شده به کارت گرافیکی اطلاق میشود که در ریگهای ماینینگ برای استخراج ارزهای دیجیتال به کار گرفته میشدند. در واقع از آنجایی که تجهیزات ماینینگ مانند ماینرها قیمت بسیار بالایی داشتند، بسیاری از افراد به دنبال کارت گرافیک برای ریگهای ماینینگ بودند و به همین دلیل در یک برهه زمانی با بحرانی در زمینه تامین کارتهای گرافیک روبرو بودیم و پیدا کردن کارت گرافیک مناسب برای گیمرها و حتی برخی از کاربران عادی هم سخت شده بود. کارت گرافیک ماین شده به مدت زیادی به طور مداوم روشن بوده و در دمای نسبتا زیادی کار کرده است که احتمال آسیب به آن را افزایش میدهد.
دلایل افزایش کارت گرافیک ماین شده در بازار چیست؟
بخش زیادی از ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین به گونهای طراحی شدهاند که امکان استخراج آنها از طریق کارت گرافیک وجود ندارد. با این حال برخی از ارزهای دیجیتال مانند اتریوم از طریق کارتهای گرافیک قابل استخراج بودند که در سال 2022 هم این ارز با تغییر الگوریتمهای خود باعث شد که امکان استخراج آن از طریق کارت گرافیک وجود نداشته باشد.
با تغییر الگوریتم این ارز دیجیتال، علاوه بر اتریوم بخش بسیاری از ارزهایی که بر بستر بلاکچین اتریوم ارائه میشدند، قابلیت استخراج خود را از دست دادند و دیگر استخراج آنها از طریق کارت گرافیک امکان پذیر نیست. به همین دلیل تعداد زیادی از ریگهای ماین و همچنین کارتهای گرافیک آنها بلااستفاده شدند و صاحبان این محصولات به فکر فروش آنها افتادند.
ماین کردن چه تاثیری روی کارت گرافیک دارد؟
ماین کردن یا استخراج ارزهای دیجیتال فرایندی طولانی و 24 ساعته است که فشار زیادی را روی کارت گرافیک وارد خواهد کرد و باعث میشود کارایی آنها در بلندمدت کاهش پیدا کند. با در نظر گرفتن اینکه هر قطعه الکترونیکی دارای عمر مفید محدودی است و پس از مدتی کارایی قبلی را نخواهد داشت. عوارض ماين كردن با كارت گرافيك میتواند شامل موارد زیر باشد:
1- گرمای مداوم
از آنجایی که کارت گرافیکهای مورد استفاده در ریگهای ماینینگ به صورت مداوم کار میکنند، به شدت گرم میشوند و در صورتی که از سیستم خنک سازی مناسب استفاده نکنند، احتمال آسیب به قطعات مختلف آن وجود خواهد داشت. گرمای بیش از حد باعث آسیب دیدن قطعات حساس شده و خمیر حرارتی بین GPU و هیت سینک را از بین خواهد برد.
از طرفی دیگر، کارکرد مداوم و طولانی کارتهای گرافیک باعث خرابی فنها خواهد شد که این موضوع هم به نوبه خود میتواند گرمای بیشتر و خرابی بیشتری به بار بیاورد. در همین راستا بسیاری از محصولات از جمله انواع کارت گرافیک زوتک، ایسوس، msi و گیگابایت در تلاش هستند تا سیستمهای خنک سازی پیشرفتهتری را توسعه دهند که گرما را به صورت موثرتری پخش کند.
2- اورکلاک کردن
هر کارت گرافیک با یک قدرت پردازشی استاندارد تولید خواهد شد که امکان افزایش آن از طریق اورکلاک کردن وجود دارد. اورکلاک پردازنده یا کارت گرافیک باعث افزایش عملکرد آنها شده و در عوض عمر مفید این دستگاهها را کاهش خواهد داد. بسیاری از کارت گرافیکهای ماین شده برای افزایش عملکرد، اورکلاک شدهاند تا بتوان بیشترین ارز را به کمک آن استخراج کرد. اورکلاک باعث افزایش دمای کارت گرافیک بیش از حد استاندارد شده و نیاز ریگهای ماینینگ به خنک کنندگی را افزایش خواهد داد.
3- آسیب فیزیکی
کارت گرافیک ماین شده به صورت مداوم مشغول کار بوده و جریان برق از آن عبور خواهد کرد. این جریان مداوم برق میتواند در طولانی مدت به قطعات آسیب فیزیکی وارد کرده و آنها را از دور خارج کند. جریان مداوم برق ممکن است باعث آسیب فیزیکی به خازنها و مدار تغذیه شود که میتواند عوارض جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.
4- کاهش کیفیت حافظههای VRAM
حافظه کارتهای گرافیک به عنوان یکی از مهمترین بخش های پردازشی این قطعه، تحت فشار مداوم عملکرد خود را از دست خواهد داد و ممکن است سرعت و کارایی آن کاهش پیدا کند. این مشکل میتواند اجرای بازی یا نرمافزارهای سنگین را توسط کارت گرافیک ماین شده با اختلال روبرو کند.
چرا باید کارت گرافیک ماین شده بخریم؟
افراد ماینر سعی کردهاند که سیستمهای خود را با پایداری و برای مدت زیادی طراحی کنند تا بتوانند در بلند مدت سود خوبی از آن به دست بیاورند. به همین دلیل اکثر آنها کنترل مناسبی روی دمای محیط و همچنین کارکرد صحیح کارتهای گرافیک داشتهاند؛ حتی در برخی از موارد مشاهده شده است که برای بهبود پایداری سیستم، کارتهای گرافیک خود را undervolt کرده و کارایی آن را کاهش دادهاند تا دوام آن افزایش پیدا کند. به همین دلیل خرید کارت گرافیک ماین شده در شرایط خاص میتواند یک گزینه اقتصادی مناسب باشد که باید با دقت و آگاهی صورت بگیرد. دلایل زیر ممکن است شما را برای خرید کارت گرافیک ماین شده ترغیب کند:
1- قیمت مناسب
به دلیل مقرون بهصرفه نبودن ماینینگ از طریق کارتهای گرافیک و همچنین دید بدی که در بازار نسبت به این محصولات وجود دارد، قیمت آنها نسبت به محصولات نو یا حتی کارتهای گرافیک گیمینگ دست دوم بسیار پایینتر است. به همین دلیل برای کسانی که بودجه محدودی دارند، این محصولات بسیار مناسب هستند و در صورتی که بتوانید یک کارت گرافیک ماین شده سالم پیدا کنید، نسبت به پولی که پرداخت خواهید کرد یک محصول مناسب را دریافت میکنید.
2- مناسب برای ارتقای موقت و کارهای تستی
در صورتی که به هر دلیلی به دنبال ارتقای موقت سیستم خود هستید، کارت گرافیکهای ماین شده یکی از بهترین گزینهها هستند. برای نمونه اگر میخواهید تا زمان معرفی کارت گرافیکهای جدید منتظر بمانید و از طرفی دیگر نمیخواهید این بازه را بدون کارت گرافیک به سر ببرید میتوانید از این محصولات استفاده کنید. علاوه بر آن برخی از تعمیرکاران و افرادی که کارهای سرهم کردن سیستم را انجام میدهند میتوانند از کارت گرافیکهای ماین شده برای تست گیری استفاده کنند.
3- تعمیر و استفاده از قطعات قدیمی
یکی دیگر از موارد کاربرد کارت گرافیکهای ماین شده، تعمیر آنها یا استفاده از قطعات آنها برای تعمیر کارت گرافیکهای دیگر است. در نظر داشته باشید که این کاربرد بیشتر برای تعمیرکاران حرفهای قابل استفاده است و همه افراد نمیتوانند چنین کاری را انجام دهند.
4- استفاده به عنوان کارت گرافیک اکسترنال
یکی از راههای ارتقای سیستم یا لپتاپ قدیمی، ایجاد یک کارت گرافیک اکسترنال برای آنها است. برای این کار به یک کارت گرافیک و داک مربوطه نیاز خواهید داشت. این قابلیت برای کسانی سیستم آنها ضعیف است و در حالت عادی کارهای سنگینی با سیستم خود انجام نمیدهند؛ اما برخی از موارد ممکن است بازی یا کارهای ادیت ویدیو انجام دهند، کاربردی خواهد بود.
راههای تشخیص کارت گرافیک ماین شده؟
در برخی از موارد مشاهده شده است که افراد ماینر در تلاش هستند تا کارت گرافیکهای خود را به عنوان محصول نو یا دست دوم با کاربری شخصی معرفی کنند و از ابراز اینکه کارت گرافیک آنها برای ماین استفاده شده است، خودداری میکنند. در چنین شرایطی ممکن است سرتان کلاه برود و محصولی با کارکرد زیاد و فاقد ارزش را خریداری کنید. برای جلوگیری از چنین حالتی به کمک روشهای زیر میتوانید کارت گرافیکهای ماین شده را تشخیص دهید:
1- تغییرات ظاهری کارت گرافیک
کار کردن مداوم کارت گرافیک برای مدت طولانی روی ظاهر آن تغییراتی ایجاد خواهد کرد که میتواند در تشخیص ماین بودن آن به ما کمک کند. اولین تغییر قابل لمس، تغییر رنگ مدار برد کارت گرافیک ماین شده است. این قطعه در اثر کارکرد مداوم یا انجام تعمیرات ممکن است به رنگ زرد متمایل شود.
از طرفی دیگر وجود گرد و غبار زیاد در این دستگاهها ممکن است در نهایت به خراشیدگی آن منجر شود؛ همچنین وجود چسبهای زیاد به احتمال زیاد ناشی از تعمیرات قبلی است که در هنگام خرید باید به آنها دقت کافی داشته باشید. علاوه بر موارد بالا، نشانههایی مانند خرابی فن، خشک شدن خمیر سیلیکونی وجود روغن لحیم و چرب بودن برچسبها هم باید مورد توجه قرار گیرند.
2- بررسی تنظیمات بایوس کارت گرافیک
یکی دیگر از علایم کارت گرافیک ماین شده، اورکلاک بودن یا تغییر در تنظیمات ولتاژ آن است که از طریق بایوس میتوانید آنها را چک کنید. برای بررسی این موضوع به بایوس سیستم خود مراجعه کرده و اطلاعات آن را با مدل کارت گرافیک از طریق سایت سازنده مقایسه کنید. در صورت وجود هر گونه تفاوت به احتمال زیاد کارت گرافیک شما اورکلاک شده است و برای ماین از آن استفاده شده است.
3- بررسی صدای فن کارت گرافیک
در صورتی که کارت گرافیک ماین شده به مدت زیادی کار کرده باشد به احتمال زیاد فنها یا کویل وانهای (Coil Whine) آن دچار اختلال خواهند شد و سروصدای زیادی تولید خواهند کرد. در صورتی که قصد خرید کارت گرافیک دست دوم را دارید حتما صدای فن و کویل وانهای آن را چک کنید که بیش از حد و غیرطبیعی نباشد.
4- بررسی وضعیت دمایی و عملکرد کارت گرافیک
راه دیگری که برای تشخیص کارت گرافیک ماین شده کاربرد دارد، بررسی وضعیت دمایی و عملکرد آن است. برای این کار میتوانید از نرمافزارهایی مانند GPU-Z، HWMonitor یا MSI Afterburner استفاده کنید. در صورتی که هنگام کار دمای کارت گرافیک به صورت معناداری افزایش پیدا خواهد کرد یا عملکرد آن در مقایسه با مشخصات اعلام شده از کارخانه کاهش پیدا میکند، احتمالا با یک کارت گرافیک ماین شده روبرو هستید. در نظر داشته باشید که در هنگام اجرای برنامههای عادی، اکثر کارتهای گرافیک عملکرد مناسبی از خود نشان میدهند و برای تست باید بازیها یا نرمافزارهای سنگین را اجرا کنید. برای شبیه سازی فشار وارد بر سیستم هم میتوانید از نرمافزارهایی مانند FurMark یا بنچمارک Unigine استفاده کنید.
خرید از فروشنده معتبر و گرفتن مهلت تست
ماين كردن با كارت گرافيك اگرچه با فشار زیادی همراه است؛ اما ممکن است هیچ علامت و نشانه خاصی روی این محصول باقی نگذارد که بتوان به کمک آن تشخیص داد که کارت گرافیک برای ماینینگ مورد استفاده قرار گرفته است. از طرفی دیگر انجام تستها نیازمند نصب کارت گرافیک روی سیستم است و بسیاری از افراد حوصله انجام تستهای مختلف را ندارند. به همین دلیل توصیه میکنیم محصولات خود را از فروشندههای معتبر خریداری کنید که در صورت ماین بودن کارت گرافیک، آن را از شما مخفی نکنند. در نظر داشته باشید که خرید محصولات دست دوم همیشه با ریسک همراه است و بسیاری از افراد از ضمانت کردن محصولات خود خودداری میکنند. با این وجود نیاز است زمانی را به عنوان مهلت تست تعیین کنید تا محصول را بررسی کنید و در صورتی که مشکلی داشته باشد، بتوانید آن را پس داده یا تعویض کنید.
سخن پایانی
تشخیص کارت گرافیک ماین شده برای بسیاری از افراد سخت است و به همین دلیل سعی میکنند از آن دوری کنند. با این وجود در برخی از موارد میتوان محصولات با کیفیت و سالمی را با قیمت بسیار مناسب تهیه کرد که در حالت عادی باید برای خرید آن چندین برابر پول هزینه کنید. پس اگر به دنبال یک محصول با قدرت و ارزان قیمت هستید، نیم نگاهی هم گرافیکهای ماین شده داشته باشید.
منبع