به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، جشنواره دانشآموزی خوارزمی که هفته گذشته برگزار شد، صحنه درخشش خلاقیت دانشآموزان از سراسر کشور بود.
جشنواره دانشآموزی خوارزمی، یکی از بخشهای اصلی این رویداد علمی ملی است و 70 طرح از میان 3700 اثر ارسالی از دانشآموزان متوسطه دوم به مرحله نیمهنهایی رسید. این جشنواره با هدف شناسایی استعدادها و تقویت نوآوری در میان نوجوانان و جوانان برگزار میشود.
در این جشنواره طرحهایی از دانشآموزان مدارس سمپاد و مدارس دولتی عادی و غیردولتی ارائه شده بود.
بسیاری از دانشآموزان سمپادی به حمایتهای جدی مدارس خود در پرورش ایدهها اشاره کردند. از تأمین مالی برای ساخت نمونههای اولیه گرفته تا ارائه راهنمایی علمی از سوی اساتید متخصص، این حمایتها به دانشآموزان کمک کرده بود تا ایدههای خود را با کیفیت بالاتری به جشنواره ارائه کنند.
بهعنوان نمونه، ارغوان قاضی حسینی که طرح گهواره کولیک را ارائه کرده، از حمایتهای مدرسه خود در تأمین مالی و ارائه استاد راهنما سخن گفت: “مدرسه برای پرورش ایدهام بسیار کمک کرد و بخش زیادی از هزینههای مالی را نیز تأمین نمود.”
چالشهای دانشآموزان مدارس دولتی عادی
در مقابل، دانشآموزان مدارس دولتی عادی از کمبود حمایتهای مالی و فکری گلایه داشتند. بسیاری از این دانشآموزان، صفر تا صد مسیر را با کمک خانواده یا پژوهشسراهای دانشآموزی طی کردهاند. ستاره بیدشکی که دستگاه انسولین بدون تزریق دستی را طراحی کرده، توضیح داد:
“مدرسه هیچ حمایتی از من نکرد. مجبور شدم برای پیشبرد طرحم به پژوهشسرای دانشآموزی مراجعه کنم.”
امیرمهدی ابراهیمی نیز که طرح الگوسازی با هوش مصنوعی را ارائه کرده، به سختیهای کار به عنوان دانشآموز یک مدرسه دولتی اشاره کرد و گفت: “برای اجرای ایدهام تنها به تلاش شخصی و کمک خانوادهام تکیه کردم.”
طرحهای خلاقانه و گفتوگو با صاحبان ایدهها
در این جشنواره، طرحهایی متنوع و نوآورانه ارائه شد که نشان از خلاقیت و توانایی بالای دانشآموزان دارد، در بازدیدی از این نمایشگاه با دانشآموزان خلاق گفت و گویی داشتیم.
شیوه نوین برای درمان زخم
طه زرینی، دانشآموز یازدهم از تبریز، با طرحی درباره “کنترل عفونت با باکتریوفاژ” در این جشنواره حضور یافت. او درباره ایده خود گفت: «باکتریوفاژها ویروسهایی هستند که میتوانند باکتریها را از بین ببرند. با همراهی پدرم که استاد میکروبیولوژی است، موفق شدم این ویروسها را استخراج کرده و در دو شکل ژل و افشانه تولید کنم. این محصول روی موشها آزمایش شد و نتایج نشان داد که زخمها سریعتر ترمیم میشوند.»
رونیکا یزدانپناه و مانیا سعادت دانشآموزان پایه یازدهم از دبیرستان فرزانگان یک (سمپاد) تهران، دستگاهی برای “شستوشوی دندان مصنوعی” طراحی کردند.
رونیکا درباره انگیزه خود گفت: «مادربزرگم همیشه دندانهای مصنوعی خود را با وایتکس میشست که باعث مشکلات تنفسی میشد. به همین دلیل دستگاهی طراحی کردیم که شستوشوی فیزیکی و شیمیایی را همزمان انجام میدهد.
مدرسه در به ثمر نشستن طرح و رفع ایرادات آن بسیار کمک کرد همچنین یک سوم هزینه ساخت دستگاه را تأمین کردند.»
راهکاری برای درمان تنبلی چشم
محمد رسام علیپور دانشآموز پایه یازدهم دبیرستان شهید بهشتی(تیزهوشان) از تنکابن با بازی ویدیویی “چشمک” برای درمان تنبلی چشم کودکان در جشنواره شرکت کرد.
او توضیح داد: «این بازی بر اساس متد ویژنتراپی طراحی شده و با استفاده از تفکیک رنگها مغز کودک را وادار به استفاده از هر دو چشم میکند. طرح را در مسابقات نوآوری اندونزی شرکت دادیم و مدال طلا کسب کردیم.
6 سال است که برنامه نویسی را کار میکنم و از دو سال گذشته ایده این طرح به ذهنم رسید.»
از صلح تا غزه
پریسان کاظمیان، دانشآموز پایه دوازدهم رشته فتوگرافیک از هنرستان غیردولتی سوره استان زنجان، با کتاب “سایههای ما” در نمایشگاه حضور دارد.
او درباره کتابش میگوید: «این کتاب شامل اشعاری است که به بحرانهای اجتماعی و انسانی، جنگها و بهویژه درد و رنج مردم غزه میپردازد. همچنین، اشعار با موضوع صلح و غزه نوشته شدهاند. تصویرگری کتاب را خودم انجام دادهام. من دو کتاب شعر دارم و به دنبال انتشار مجموعهای از کتابهای شعر در حوزه کودک و نوجوان هستم.»
گهوارهای برای نوزادان کولیک
ارغوان قاضی حسینی دانشآموز پایه یازدهم رشته ریاضی از دبیرستان فرزانگان یک تهران با گهوارهای برای “آرام کردن نوزادان کولیک”حضور داشت.
او گفت: «والدینم پزشک هستند و همیشه درباره کودکان کولیک صحبت میکردند. این موضوع و گریههای شدید نوزاد یکی از همسایگان باعث شد ایده ساخت این گهواره به ذهنم برسد.
هزینه ساخت نمونه سه میلیون تومان شد که مدرسه برای پرورش ایده بسیار حمایت کرد به گونهای که استاد راهنما دائم از طرح پشتیبانی و تشویقم میکرد همچنین بخش زیادی از هزینه مالی طرح را مدرسه پرداخت کرد.»
خلاقیتی برای کمک به بیماران دیابتی
ستاره بیدشکی دانشآموز دبیرستان هیئت امنایی فرهیختگان از شهرستان جیرفت استان کرمان دستگاه «تزریق انسولین بدون نیاز به دست» را طراحی کرد.
او توضیح داد: «خانوادهام مبتلا به دیابت هستند و این طرح برای کمک به آنها طراحی شد. دستگاه بهویژه برای کودکان و سالمندانی که در تزریق انسولین مشکل دارند، مناسب است.
مدرسه هیچ حمایتی نکرد و برای به سامان رسیدن طرحم از کمکهای پژوهش سرای دانشآموزی استفاده کردم.»
آفت کش گیاهی
سیده فاطمه موسوی دانشآموز پایه یازدهم از دبیرستان فرزانگان (سمپاد) شهر ایذه استان خوزستان با تولید یک “حشرهکش زیستی از گیاه بومی عنصل” شرکت کرد.
او گفت: «مادربزرگم از این گیاه برای دور کردن آفات در کیسههای برنج استفاده میکرد. این موضوع من را به فکر پژوهش و ساخت حشرهکشی زیستی برای آفات انباری انداخت.»
به گزارش تسنیم، یکی از نکات برجسته جشنواره خوارزمی، نمایش توانمندیهای بینظیر دانشآموزان در حل مسائل علمی و اجتماعی بود. این موفقیتها نشاندهنده اهمیت توجه به استعدادهای دانشآموزان در تمام مدارس است. در حالی که دانشآموزان مدارس سمپاد با حمایتهای گستردهتر موفق به ارائه طرحهای برجسته شدند.
نمایش ظرفیت بزرگ مدارس دولتی عادی
حضور دانشآموزان مدارس دولتی که بدون حمایت خاص و تنها با تکیه بر تلاشهای فردی و خانواده خود به مراحل پایانی رسیدند، ارزش و ظرفیت عظیم موجود در این مدارس را آشکار کرد.
ضروری است که حمایت از خلاقیت دانشآموزانبه عنوان یک اصل در تمامی مدارس مورد توجه قرار گیرد. توجه برابر به تمامی دانشآموزان، بیتردید راهی به سوی شکوفایی استعدادهای پنهان در همه نقاط کشور است.
برندگان این جشنواره تسهیلاتی ویژه برای ورود به دانشگاه دریافت میکنند. همچنین، طرحهای برگزیده به بنیاد ملی نخبگان معرفی میشوند تا از حمایت برای توسعه ایدههای خود برخوردار شوند.
انتهای پیام/
منبع