در ایران، شاسی بلند ایسوزو با نام تجاری سوپرازو توسط سروش خودرو عرضه میشود. این محصول، نمونهای بسیار خوب برای علاقهمندان خودروهای آفرودی و دو دیفرانسیل است.
ایسوزو یک برند ژاپنی با سابقهی درخشان محسوب میشود که البته برای بسیاری از مردم دنیا شناخته شده نیست. طی سالها فعالیت تجاری در صنایع مختلف، ایسوزو کیفیت فنی بسیار خوب خود را ثابت کرده است؛ اما برای افزایش فروش در سراسر جهان تلاش نکرده و بازار محدود به شرق آسیا، استرالیا و امریکای لاتین را ادامه میدهد.
در ایران، خودروهای ایسوزو شهرت چندانی ندارند و غالب محصولات این برند برای مردم کشور ما، کامیونت هستند. حالا قرار است شرکت سروش دیزل که سابقهی واردات یواز پاتریوت و چند مدل مینیبوس هیوندای را دارد، شاسیبلند ایسوزو را در ایران عرضه کند.
سابقهی ایسوزو در ژاپن به سال ۱۹۱۶ برمیگردد و نام تجاری ISUZU سال ۱۹۳۴ برای محصولات صادراتی این شرکت ثبت شد. اولین تولیدات ایسوزو، خودروهای خانوادگی و کوپه اسپرت بودند اما خیلی زود، شرکت بر کامیون، کامیونت، اتوبوس و انواع پیشرانههای دیزلی تمرکز یافت. امروزه هم، خودروهای نیمه سنگین تجاری، شامل انواع ون و کامیونت و مینی بوس و اتوبوس، مهمترین محصولات ایسوزو هستند.
در کلاس خودرو، ایسوزو عملا تک محصول است. به بیان دیگر، وانت پیکاپ D-MAX و شاسیبلند ایسوزو MU-X، ساختار و تجهیزات فنی مشابه دارند. این خودروها با موتور بنزینی و دیزلی تولید میشوند و البته اشتراک پلتفرم با شورولت تریبلیز (وانت پیکاپ کلرادو) یا مزدا BT-50 را طی سالهای اخیر ادامه دادهاند.
هماکنون نسل سوم از ایسوزو MU-X به عنوان شاسی بلند دو دیفرانسیل تولید میشود اما ظاهرا سروش خودرو برای واردات نسل دوم برنامهریزی کرده است. محصول وارداتی به نام سوپرازو X-MAX روی پلتفرم جنرال موتورز امریکا ساخته شده اما در ژاپن تولید نمیشود. سه کشور چین و هند و تایلند، ایسوزو MU-X مونتاژ میکنند و مشخص نیست محصول نهایی از کدام ناحیه به ایران رسیده است.
طراحی بدنه و نمای بیرونی سوپرازو X-MAX ایسوزو
خودروهای ایسوزو به طور کلی، زیبا و چشمنواز طراحی نمیشوند؛ چراکه شرکت سازنده حس اسپرت و تهاجمی برای عبور از مسیرهای سخت را هدف خود قرار داده است. از دید مردم ناآشنا به ایسوزو، نسل دوم از شاسیبلند MU-X شباهت زیادی به محصولات چینی در حدود سالهای ۲۰۱۵ دارد.
چراغهای بزرگ با گوشههای تیز به سمت بالا، سوپرازو X-MAX را نتقامجو نشان میدهند. در غالب مدلهای تولیدی، جلوپنجره نقرهای رنگ یا کروم وجود دارد تا این شاسیبلند متفاوت از خودروهای ارزانقیمت دیده شود. چنین ادواتی در طرفین سپر برای تزئین محل نصب مهشکنها نیز استفاده شدهاند. فضای خالی در پایین، کمی آزاردهنده است اما ظاهرا برای هدایت هوا به سمت رادیاتورها، کاربرد دارد. نکتهی جالب در نمای روبرو، فاصلهی نسبتا زیاد لبهی سپر تا سطح زمین است که عبور از شیبهای تند را بهبود میدهد.
در نمای جانبی، سوپرازو X-MAX مشابه نیسان ترا مونتاژ مانیان خودرو دیده میشود. سطح بدنه، حجمدهی خاصی ندارد و نسبتا ساده است. داخل گلگیرها از مواد ارزانقیمت پلاستیکی استفاده نشده و ستونهای اصلی تا سقف، کاملا همرنگ بدنه هستند. صرفا برای جذابیت خودروها، فضای پیرامون چرخها دارای حجمسازی بدنه است و به دلیل قابلیت تولید سوپرازو X-MAX با سه ردیف صندلی، شیشهی اضافی همتراز درپوش صندوق، وجود دارد.
پشت خودرو با فرم خاص چراغها و درب صندوق، حالت تهاجمی مشابه نمای روبرو را تکرار میکند. جایگاه نصب پلاک در بالا است و سپر همرنگ بدنه، سوپرازو X-MAX را نزدیک به کلاس لوکس نشان میدهد. از معدود نکات منفی در طراحی این شاسیبلند میتوان به عدم مخفیسازی لولهی اگزوز و چرخ زاپاس اشاره کرد.
سوپرازو X-MAX ایسوزو با طول ۴,۸۲۵ و عرض ۱,۸۶۰ و ارتفاع ۱,۸۴۰ و فاصله محوری۲,۸۴۵ میلیمتر تولید میشود. این خودرو به وضوح از تویوتا پرادو موجود در ایران، بزرگتر و کمی کوچکتر از لندکروزر است.
طراحی کابین و نمای داخلی سوپرازو X-MAX ایسوزو
اگر شرکت وارد کننده مدلهای قدیمی از نسل دوم را برای بازار ایران فراهم کند، حداقل در کابین جذابیت چندانی ارایه نخواهد کرد. پشت فرمان سوپرازو X-MAX حس یک خودروی مدرن ژاپنی را نخواهد داشت و مدرن دیده نمیشود.
تمام سطح داشبورد و بخش بزرگی از تودریهای سوپرازو X-MAX از پلاستیک سخت ساخته شده است. حتی فرمان هم در غالب مدلها، چرم نیست. ترمز دستی اهرمی، دستهدندهی بزرگ قدیمی و چیدمان خاص کلیدها برای علاقهمندان خودروهای فناوریمحور، ناامید کننده است. تهویه اتوماتیک، استارت دکمهای و نمایشگر لمسی ۸ اینچ از معدود امکانات الکترونیک خودرو هستند.
صندلیهای تمام چرم با راحتی بسیار خوب، سوپرازو X-MAX را مناسب سفرهای بلندمدت نشان میدهد. این خودرو ۴ سرنشین بلندقد را با فضای بسیار خوب، جای میدهد و حدود ۶۵۰ لیتر برای حمل بار داخل صندوق نیز فراهم میکند. نسخهی سه ردیفه، صندوق عقب ۲۳۵ لیتری دارد.
پیشرانه و تجهیزات فنی سوپرازو X-MAX ایسوزو
ظاهرا قرار است فقط نسخه بنزینی سوپرازو X-MAX وارد ایران شود که با موتور ۲ لیتر توربوشارژ قدرت ۲۱۸ اسب بخار و گشتاور ۳۵۰ نیوتنمتر دارد. شاسیبلند دو دیفرانسیل ایسوزو همراه گیربکس ۸ سرعته اتوماتیک تحت لیسانس ZF آلمان ارایه میشود. این خودروی ۲۵۰۰ کیلوگرمی، سرعتگیری صفر تا صد کیلومتر برساعت ۱۲ ثانیه و میانگین مصرف سوخت ۱۲ لیتر در صد کیلومتر دارد.
نسخههای دیزلی با موتور ۱/۹ لیتر توربو و ۳ لیتر توربو نیز تولید شدهاند. این مدلها، ۱۵۰ و ۱۷۰ اسب بخار با ۳۵۰ و ۴۳۰ نیوتنمتر دارند. قویترین نمونه از سوپرازو X-MAX در زمان ۱۰ ثانیه به سرعت صد کیلومتر برساعت میرسد.
برای نسخهی وارداتی، امکانات ذیل پیشبینی شدهاند:
- قفل دیفرانسیل مکانیکی
- سنسور نور و باران
- ترمز پارک برقی
- صندلیها و فرمان چرم
- تهویه اتوماتیک
- نمایشگر ۸ اینچی
- کنترل پایداری
- کنترل حرکت در سربالایی و سرپایینی
- سنسور باد تایر
- دوربین ۳۶۰ درجه
- هشدار خروج از خط
- هشدار نقطه کور
- گرمکن صندلیهای جلو
- کروز کنترل
- شارژر بیسیم
قیمت سوپرازو X-MAX ایسوزو در بازار جهانی و پیشبینی برای ایران
نسخهی سفارش عمان مشابه آنچه سروش خودرو برای ورود به کشورمان انتخاب کرده است، ۲۷ تا ۳۰ هزار دلار قیمت دارد. با این شرایط، ضمن توجه به نرخ دلار ۶۸ هزار تومانی در ایران، هزینهی خرید سوپرازو X-MAX ایسوزو برای مشتری ایرانی، تقریبا ۳/۵ میلیارد تومان خواهد بود.
در کشورما برای خرید تویوتا پرادو مدل ۲۰۱۲ با کارکرد ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار کیلومتر، نیاز به بودجهی ۱۲ میلیارد تومان وجود دارد. این شرایط، قیمت ۳/۵ یا حتی ۴ میلیارد تومانی سوپرازو X-MAX را توجیح میکند.
منبع